Zielona herbata – smaczna, zdrowa i odchudzająca

Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam te długie zimowe wieczory, które umila mi filiżanka mojej ulubionej zielonej herbaty. Nie tylko rozgrzewa ciało, ale i rozwesela duszę, dając mi dużą porcję energii nawet po najcięższym dniu pełnym zajęć. Jeszcze do niedawna traktowałam ją wyłącznie jako napój, nie wiedząc, że ma mnóstwo właściwości zdrowotnych i co dla nas najważniejsze, także odchudzających. Warto więc zastąpić nią inne odmiany herbaty, czarne lub earl grey, równie smaczne, lecz szkodliwe, gdy pijemy ich większe ilości.

Zielona herbata – skład i właściwości zdrowotne

Ta odmiana herbaty pochodzi z dalekiej Azji, a konkretnie z Chin oraz Japonii, gdzie znana jest od stuleci, będąc w tym rejonie świata powszechnie wykorzystywaną również w medycynie naturalnej. Oczywiście najpierw doceniono jej wyjątkowe walory smakowe, które urzekły również mnie, chociaż są na tyle specyficzne, że nie każdemu przypadną do gustu. Z czasem okazało się, że oprócz nich ma wiele cennych właściwości zdrowotnych, na co wpływ ma skład chemiczny zielonej herbaty, pełnej witamin: A, B, C, D i E, minerałów takich jak cynk, wapń, potas, fluor, mangan i miedź. W każdej filiżance naparu, zrobionego z wyselekcjonowanych, ręcznie zbieranych liści znajdują się też niezwykle silne przeciwutleniacze, katechiny i polifenole.

Termin zielona herbata nie odnosi się wyłącznie do jednego jej gatunku, a właściwości zależą między innymi od regionu, w którym jest uprawiana, a nawet od sposobu, w jaki jest zbierana. W przeciwieństwie do innych gatunków, liście jej nie są poddawane procesowi fermentacji, dzięki temu długo zachowują pełnię wartości odżywczych. O właściwościach zdrowotnych można by opowiadać całymi godzinami, a spośród najważniejszych warto wymienić:

  • korzystny wpływ na układ pokarmowy, stanowi nieocenioną pomoc w leczeniu zaburzeń trawienia, biegunek, wzdęć, rozstroju żołądka. Poprawia również przemianę materii, zmniejsza ilość cholesterolu LDL we krwi, regulując jednocześnie poziom cukru, dlatego jest zalecana diabetykom;
  • wzmocnienie naturalnej odporności organizmu, bariery immunologicznej, chroniącej przed infekcjami, nieuniknionymi zwłaszcza w zimie, kiedy jesteśmy narażeni na grypę czy inne równie uciążliwe choroby. Dzieje się tak właśnie dzięki zawartości polifenoli, garbników i aminokwasów;
  • zmniejszenie ryzyka zachorowania na choroby serca i układu krwionośnego, w tym nadciśnienia tętniczego, miażdżycy oraz zawału serca i udaru mózgu;
  • wysoką skuteczność w profilaktyce antynowotworowej, co umożliwiają przeciwutleniacze zapobiegające rozwojowi wielu odmian raka;
  • podwyższenie i długie zachowanie pełnej sprawności umysłowej, koncentracji oraz dobrej pamięci, przeciwdziałanie rozwojowi choroby Alzheimera, Parkinsona i demencji starczej, a także poprawę nastroju i ogólnego samopoczucia psychicznego;
  • dostarczenie energii niezbędnej do codziennego działania;
  • opóźnienie wszystkich naturalnych procesów starzenia się organizmu, zwłaszcza skóry, która już zawsze będzie jędrna i elastyczna.

Zielona herbata – właściwości odchudzające

Z racji, że staram się Wam przybliżyć najlepsze i najskuteczniejsze sposoby odchudzania oraz substancje to ułatwiające, muszę zaliczyć do nich również zieloną herbatę. Piję ją od lat, ale nigdy nie zastanawiałam się nad faktem, że to między innymi dzięki niej udało mi się dojść do wymarzonej, niskiej wagi. Uświadomiła mi to dopiero znajoma farmaceutka, robią wykład na temat zbawiennego wpływu polifenoli i katechin, zwiększających szansę na pozytywne zakończenie każdej kuracji odchudzającej. Zielona herbata nie ma też żadnej wartości energetycznej i pijąc ją, na pewno nie przytyjemy, zyskując jednak w zamian o wiele lepszą przyswajalność wszystkich składników odżywczych, które dostarczamy z pożywieniem. Można więc w pełni ustabilizować masę ciała, redukując szybko nadmiar zalegającej w nim tkanki tłuszczowej.

Dzieje się tak dzięki intensyfikacji procesów termogenezy, polegających na bezpiecznym podnoszeniu temperatury ciała i spalaniu w ten sposób wszystkich zbędnych kalorii. Równie wydajniejszy staje się też nasz metabolizm, narządy wewnętrzne, na czele z wątrobą lepiej radzą sobie z trawieniem nawet najcięższych potraw, a zielona herbata ukazuje pełnię swojej zdrowotnej mocy pita około pół godziny po zakończeniu posiłku. Najlepsze efekty osiągniemy, łącząc ten smaczny i zdrowy napój z właściwie zbilansowaną, lekką dietą oraz aktywnością fizyczną, bez której na pewno nie uda nam się schudnąć.

Zielona herbata – możliwe skutki uboczne i zalecany sposób spożycia

Mimo tych wszystkich niewątpliwych zalet zieloną herbatę należy jednak pić z umiarem, bo jak wszystko spożywane w zbyt dużych ilościach, może powodować pewne skutki uboczne. Nie są one na szczęście zbyt uciążliwe, ale po przekroczeniu 6 – 8 filiżanek dziennie musimy się liczyć z:

  • nudnościami oraz wymiotami powodującymi poważne osłabienie;
  • silnym pobudzeniem, nie należy więc pić jej bezpośrednio przed snem;
  • możliwością wystąpienia anemii w wyniku zahamowania wchłaniania żelaza przez organizm;
  • zaburzeniami pracy serca i nadciśnieniem tętniczym;
  • osteoporozą, związaną z wypłukiwaniem wapnia.

Ten gatunek herbaty warto jednak na stałe wprowadzić do swojej diety, pamiętając jednocześnie, że wymaga ona zupełnie odmiennego parzenia. Nie można jej przede wszystkim zalewać wrzątkiem, tylko gorącą wodą o temperaturze maksymalnie 70 – 80 stopni Celsjusza, co pozwala zachować wszystkie cenne właściwości odżywcze. Nie powinno to również trwać zbyt długo, bo w rezultacie otrzymamy cierpki w smaku napar, praktycznie nienadający się do spożycia, nawet po osłodzeniu czy dodaniu plasterka cytryny.

Samo parzenie herbaty jest na tyle kłopotliwe, że lepiej jest rozważyć zażywanie suplementów diety mających ją w składzie. Ja nie zawsze mam czas na przygotowanie filiżanki napoju, dlatego od pewnego czasu regularnie biorę Silvets. Dzięki niemu udaje mi się w kontrolować i utrzymywać prawidłową masę ciała, a w każdej tabletce oprócz wyciągu z zielonej herbaty znajdują się także inne stuprocentowo naturalne roślinne składniki, takie jak jagody acai, pieprz cayenne, piperynę oraz guaranę. Wszystkie one nie tylko korzystnie działają na nasze zdrowie, ale mają też potwierdzone właściwości odchudzające.

O Silvets innych tabletkach odchudzających możecie poczytać też w moim rankingu.

Zielona herbata – smaczna, zdrowa i odchudzająca

4.5 (90%) 8 głosów

6 thoughts on “Zielona herbata – smaczna, zdrowa i odchudzająca

  1. Cała Ja napisał(a):

    Piję zieloną herbatę od miesiąca i już widzę efekty. Oczyściła mi organizm z toksyn, mam lepsze trawienie i już schudłam około 2 kg. Smak rzeczywiście trochę inny niż czarnych herbat, ale idzie się przyzwyczaić. Działa też na skórę, tak jak czytałam, bo poprawiła mi się cera.

  2. Michalina_32 napisał(a):

    Miesiąc to za mało, aby w pełni poczuć jej działanie. Ja od lat piję kilka filiżanek dziennie i czuję się o niebo lepiej. Wyraźnie zmniejszył mi się apetyt, już nie opycham się słodyczami, a jak zaczęłam chudnąć to sama zmieniłam swoje podejście do żywienia i przeszłam na zdrową dietę. Zielona herbatka jest najzdrowsza i nic nie zmieni mojego zdania.

  3. Oliwka napisał(a):

    Czytałam kiedyś, że nie powinno się w ogóle pić dużo herbaty, obojętnie jakiej bo szkodzi, a nie pomaga. Wypłukuje minerały zwłaszcza żelazo a po zielonej na słońcu można załapać się na paskudną alergię na skórze. Filiżanka, dwie dziennie dopuszczalne, więcej niewskazane.

  4. Lady R napisał(a):

    Oliwka, w nadmiarze wszystko szkodzi nie tylko zielona albo czarna herbata. Zielona to najlepsze naturalne wspomaganie odchudzania jakie znam. Faktycznie nie da się pić więcej niż trzy szklanki dziennie dlatego kup sobie dobre tabletki z herbatą. Moja koleżanka od trzech miesięcy bierze Silvets i bardzo sobie go chwali, a że nie ściemnia widać po jej figurze, chudnie w oczach.

  5. Julia napisał(a):

    Jak chudnie w oczach, to właśnie o to chodzi dlatego nie słuchajcie i nie czytajcie bzdur bo naprawdę pomaga lecz tylko jako jeden z elementów kuracji. Najpierw zmiana nawyków żywieniowych, zero słodyczy, tłuszczów zwierzęcych itp. potem odpowiedni trening, a zielona herbatka ma pomóc w trawieniu i metabolizmie. Jak będziecie konsekwentne, to będziecie szczupłe bo mi w ten sposób ubyło 16 kilogramów 🙂 .

  6. Sylwia388 napisał(a):

    Zgadzam się z Julia na 100 procent, dzięki tej herbacie jestem 10 kg lżejsza, lecz do smaku nadal nie mogę się przyzwyczaić dlatego już zamówiłam tabletki. Nie ma to jak dobry i szybko działający wspomagacz, a w Silvets mam wszystko co najlepsze i nawet jagody acai, które uwielbiam. Czekam na przesyłkę bo do wakacji muszę zgubić drugie tyle bo aż tak się zapuściłam.

Pozostaw odpowiedź Julia Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.