Olej kokosowy – bogactwo właściwości zdrowotnych i odchudzających

Od czasu kiedy zaczęłam przywiązywać większą wagę do swojego wyglądu i postanowiłam wreszcie schudnąć, w mojej kuchni zagościły wyłącznie zdrowe produkty, takie jak olej kokosowy, który dziś pozwolę sobie przedstawić Wam nieco bliżej. Znałam go dotychczas, tak jak i większość z Was, z zastosowania w kosmetykach, obecnie jednak stał się jednym z najpopularniejszych składników diety, a obok jego licznych właściwości zdrowotnych nie da się przejść obojętnie.

Olej kokosowy – jaki jego rodzaj wybrać

Sposób odżywiania mający przynieść szybką i co najważniejsze stałą utratę wagi wyklucza zazwyczaj spożycie dużych ilości tłuszczów, w tym i oleju, można więc zadać sobie pytanie, jak może on pomóc nam w odchudzaniu. Odpowiedź jest tu bardzo prosta, wszystko zależy od jego rodzaju i ilości, jaką będziemy spożywać. Olej kokosowy spełnia większość wymagań stawianych przez specjalistów od dietetyki, chociaż nie powinniśmy oczywiście jeść go zbyt dużo. Uzyskuje się go w wyniku tłoczenia kopry, czyli najtwardszej części miąższu orzecha, a powstały w ten sposób produkt dzielimy na dwie odmiany, różniące się właśnie właściwościami zdrowotnymi:

  • olej rafinowany, tłoczony na gorąco, a w trakcie tego procesu bezpowrotnemu zniszczeniu ulega większość znajdujących się w nim składników odżywczych;
  • olej nierafinowany, tłoczony na zimno, zalecany do spożycia przez dietetyków, pełen nienaruszonych witamin, minerałów i wszystkiego, czego potrzebuje nasz organizm.

Ma postać bezbarwnego płynu albo masy w charakterystycznym białym kolorze, szybko twardniejącej w niższej temperaturze, dlatego raczej niewskazane jest jego przechowywanie w lodówce.

Olej kokosowy – właściwości korzystne dla zdrowia

Decydując się na zastosowanie w kuchni oleju kokosowego nierafinowanego, możemy liczyć na znaczną poprawę ogólnego stanu zdrowia, głównie dzięki jego unikalnemu składowi, w którym znajdziemy:

  • witaminy z grupy B;
  • witaminę E, nazywaną witaminą młodości;
  • witaminę K, niezbędną do prawidłowego krzepnięcia krwi;
  • minerały: magnez, wapń, żelazo, potas i cynk;
  • kwas kaprylowy, usprawniający pracę układu trawiennego;
  • kwasy tłuszczowe nasycone średniołańcuchowe.

Taki skład to jednocześnie gwarancja wysokiej skuteczności, dzięki której olej sprawdza się zarówno w leczeniu, jak i profilaktyce wielu poważnych chorób. Ma potwierdzone działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe, antygrzybiczne i przyspieszające gojenie się ran. Zawartość kwasów tłuszczowych odciąża układ pokarmowy, zwłaszcza takie jego części jak żołądek, trzustka, wątroba oraz woreczek żółciowy. Wysoki potencjał antyoksydacyjny oleju kokosowego ochrania nas z kolei przed działaniem niebezpiecznych wolnych rodników, opóźniając w ten sposób naturalne procesy starzenia się organizmu, chroniąc też przed nowotworami. Przeprowadzone ostatnio badania, wykazały jego korzystny wpływ na leczenie szczególnie groźnych chorób Parkinsona i Alzheimera, stanowiących już poważny problem natury społecznej. Warto go również używać w profilaktyce chorób serca, reguluje bowiem ciśnienie tętnicze, zmniejszając jednocześnie ryzyko zawału czy wylewu, obniża też cholesterol i poziom cukru we krwi.

Zastosowanie w kosmetykach, kremach czy tonikach, wiąże się z działaniem przeciwtrądzikowym, oczyszcza dokładnie skórę i można go w czystej postaci nakładać nawet bezpośrednio na zmiany trądzikowe. Jego zbawienne działanie odczują też nasze włosy, które staną się mocniejsze, sprężyste i błyszczące, jak nigdy wcześniej.

Olej kokosowy – skuteczny na odchudzanie

Każdy miłośnik zdrowego stylu życia zdecydowanie musi posiadać go w swojej kuchni, doceniając nie tylko jego walory smakowe, chociaż mówiąc szczerze nie wszystkim one odpowiadają. Ja jednak lubię kokos, a efekty odchudzające, jakie dzięki niemu uzyskałam, były co najmniej zaskakujące. Tutaj istotne znaczenie ma budowa chemiczna oleju, dzięki której szybciej przyswajamy składniki odżywcze dostarczane z pożywieniem i efektywniej spalamy tkankę tłuszczową, która nie odkłada się ponownie. Olej kokosowy cenię również za inne właściwości odchudzające, spośród których najważniejsze to:

  • szybszy metabolizm;
  • pełna detoksykacja organizmu, usunięcie z niego wszystkiego, co zbędne i szkodliwe;
  • dostarczenie dużych ilości niezbędnych substancji odżywczych;
  • zahamowanie apetytu, wyeliminowanie ciągłego sięgania po jedzenie poprzez wywołanie długotrwałego uczucia sytości;
  • niższa wartość kaloryczna potraw, zawierających olej kokosowym i w rezultacie odkładanie mniejszych ilości tkanki tłuszczowej;
  • dostarczenie dużych ilości energii, niezbędnej w procesie odchudzania, którego ważną częścią jest przecież aktywność fizyczna.

Olej kokosowy – praktyczne zastosowanie w kuchni

Nie będę twierdzić, że olejem kokosowym można w pełni zastąpić inne tłuszcze roślinne używane w kuchni, ale z pewnością będzie stanowił atrakcyjne uzupełnienie codziennego menu. Specjaliści nie na darmo nazwali go najlepszym tłuszczem do smażenia lub pieczenia, niezmieniającym swoich cennych właściwości nawet przy bardzo wysokiej temperaturze, a jego punkt dymienia to dopiero 240 stopni. Z powodzeniem można nim zastąpić masło, a miękka, kremowa konsystencja ułatwia rozsmarowanie na pieczywie. Doskonale sprawdzi się też jako dodatek do zup czy sałatek, tak samo, jak w porannym musli czy owsiance, nadając im zupełnie nowego smaku. Oczywiście powinniśmy używać wyłącznie zdrowszego oleju nierafinowanego, tłoczonego na zimno, a kiedy chcemy spotęgować jego działanie odchudzające, to musi stanowić co najmniej połowę wszystkich tłuszczów, jakie jemy w tym czasie. Proponuje poświęcić trochę czasu na znalezienie najbardziej odpowiadających Wam przepisów, których w internecie można znaleźć naprawdę dużo, a efekty działania oleju kokosowego już po krótkim czasie zobaczycie, przeglądając się w lustrze.

Olej kokosowy – bogactwo właściwości zdrowotnych i odchudzających

4.5 (90.77%) 13 głosów

7 thoughts on “Olej kokosowy – bogactwo właściwości zdrowotnych i odchudzających

  1. Nena napisał(a):

    Dla mnie najlepszy, super się na nim smaży, jeszcze nic z nim nie przypaliłam, ale jako smarowidło do pieczywa u mnie w domu się nie sprawdził, Rodzina odmówiła jedzenia takich kanapek, mi też nie za bardzo podchodzą. Fenomenalny w sałatkach, moja córka w końcu zaczęła rano jeść płatki z mlekiem i łyżeczką oleju kokosowego,a przedtem nie można było ją do tego zmusić.

  2. Liliana88 napisał(a):

    Dzięki za ten wpis, wszystko o oleju kokosowym co najważniejsze i poza przepisami nie muszę już nic szukać. To rzeczywiście zupełnie coś innego niż te oleje, które używałam w kuchni. Właściwości odchudzające w pełni potwierdzam, schudłam już 8 kg w dwa miesiące i czuję się bosko, a wyglądam jeszcze lepiej.

  3. Marcin napisał(a):

    Reklamują go wszędzie a skuteczność zerowa, bynajmniej u mnie. Dietetyk zrobił mi menu z jego zastosowaniem, więc się stosowałem i nie zgubiłem nawet kilograma. Jedzenie wszystkiego o smaku kokosowym może się szybko znudzić, ja już nie mogę na niego patrzeć.

  4. Ann_134 napisał(a):

    Też się zdziwiłam, że można jeść olej w diecie odchudzającej, ale teraz jestem mile zaskoczona. Smak egzotyczny i trzeba do niego przywyknąć, jednak efekty super. Czuję się ogólnie zdrowsza, mam wreszcie piękną cerę i włosy, a bioderka robią się coraz mniejsze i chyba w końcu wejdę w spodnie sprzed dwóch lat 🙂

  5. Spec napisał(a):

    Tłuszcze są niezbędne w odżywianiu, bez nich organizm szybko odmówi posłuszeństwa, zabraknie mu materiału odżywczego. Ważne, aby wybierać tylko najzdrowsze, a kokosowy ma wśród nich pierwsze miejsce. Też musiałem go polubić, bo różni się diametralnie od tego, co jadłem wcześniej, ale teraz nie nadążam z kupowaniem kolejnych słoików, znikają w postępie geometrycznym, z tym że kupuję wyłącznie w sklepach z ekologiczną żywnością, a nie w marketach, tym nie ufam.

  6. laudana napisał(a):

    Olej kokosowy to nowa moda, a momentami mam wrażenie że już obsesja, co włączam telewizor czy internet to wszędzie o nim słyszę. Stosowałam go kilka miesięcy, schudłam tyle ile chciałam, więc podsumowując jako wspomagacz jest świetny, ale nie zachwycam się nim na każdym kroku, znam wiele zdrowszych i smaczniejszych rzeczy. Bez ćwiczeń nie ma szans na zgubienie wagi, a olej to tylko jedna z części kuracji.

  7. Silka napisał(a):

    Lauadana, pełne poparcie. Dobrze napisałaś że to tylko wspomagacz odchudzania. Trzeba przede wszystkim radykalnie zmienić sposób odżywiania, najlepiej z dobrym dietetykiem i ruszyć się z fotela. Bez ruchu to cztery litery będą rosły a nie malały i żaden cudowny olej nie pomoże. Stopniowo warto wprowadzić go do diety, ale bez popadania w skrajności, bo do wszystkiego się nie nadaje.

Pozostaw odpowiedź Silka Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.