Mangostan – egzotyczny owoc o właściwościach zdrowotnych i odchudzających

Nie ustając w moich poszukiwaniach idealnego, złotego środka na odchudzanie, oczywiście stuprocentowo naturalnego, który mogłabym wam zarekomendować, trafiłam na mangostan, smakowity owoc tropikalny z rodziny Garcinia. Jest pełen witamin i innych składników odżywczych niezbędnych dla zdrowia i utrzymania niskiej wagi, ale czy tak samo skuteczny, jak jego kuzyn, opisywana przez mnie jakiś czas temu Garcinia Cambogia, przeczytacie poniżej. Oba warto włączyć do codziennej diety, chociaż nieco różnią się sposobem działania.

Mangostan – egzotyczny smak dalekich tropików

Mangosteen (Garcinia Mangostana), noszący polską nazwę mangostanu, to drzewo rosnące powszechnie w tropikalnych rejonach Azji południowo – wschodniej, głównie w Indonezji. W ostatnich latach zaczęto go również uprawiać na skalę przemysłową, między innymi w tropikalnych lasach Brazylii oraz w Australii. Ta wiecznie zielona roślina, mająca nawet 25 m wysokości owocuje dopiero po 10 latach od naturalnego wyrośnięcia czy zasadzenia i w kuracji odchudzającej wykorzystujemy właśnie jej owoce. Są okrągłe, koloru ciemnofioletowego, średnicy do 7 cm, wypełnione smakowitym i co najważniejsze zdrowym białym miąższem o charakterystycznym wyglądzie. Smak mangostanu oscyluje pomiędzy morelą, ananasem a pomarańczą, co jest rzadko spotykane, ale dzięki temu uznaje się go za najsmaczniejszy owoc pochodzący z tropików.

Mangostan – witaminy, minerały i wszystko, co potrzeba dla zdrowia

mangostanTym egzotycznym smakiem można zachwycać się całymi godzinami, jednak istotniejsze jest to, co owoce zawierają w sobie, czyli całe mnóstwo cennych składników, pozwalających długo zachować zdrowie i szczupłą sylwetkę. Można powiedzieć, że jedząc mangostan, dostarczamy organizmowi w jednym owocu to, co musielibyśmy dostarczyć, jedząc jednocześnie wszystkie wymienione wyżej, a są to przede wszystkim:

  • duża ilość przeciwutleniaczy, katechin i ksantonów, odpowiedzialnych z usuwanie wolnych rodników tlenowych, mogących być przyczyną rozwoju nowotworów. Przeciwutleniacze usuwają również skutki działania szkodliwych czynników zewnętrznych np. zanieczyszczenia powietrza, wykazują też działanie przeciwbakteryjne oraz hamują rozwój szczególnie niebezpiecznego wirusa HIV;
  • witaminy z grupy B: B1, B2 oraz B6;
  • witaminy A, E i niewielka ilość C;
  • minerały: wapń, sód, potas, żelazo, mangan, cynk, magnez i miedź;
  • błonnik pokarmowy, niestety w ilości zaspokajającej tylko 13% dziennego zapotrzebowania.

Mangostan – najważniejsze właściwości zdrowotne

Kiedy czytałam informacje na temat mangostanu, szczególnie zainteresowały mnie właśnie te, mówiące o jego właściwościach antyoksydacyjnych. Związki za to odpowiadające, w połączeniu z witaminami i minerałami, tworzą wręcz idealną mieszankę, pozwalającą długo cieszyć się pełnią zdrowia. Będzie miała korzystny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu, a najważniejsze właściwości zdrowotne tych owoców to:

  • działanie moczopędne i przeczyszczające, zapewniające pełną detoksykację pozwalającą pozbyć się zbędnych produktów przemiany materii;
  • obniżenie poziomu cholesterolu we krwi;
  • sprawniejsza praca układu nerwowego;
  • większa odporność, lepsze funkcjonowanie układu immunologicznego zabezpieczającego nas przed infekcjami;
  • ochrona przed chorobami serca oraz układu krążenia, zapobieganie miażdżycy, nadciśnieniu tętniczemu, a nawet udarom i zawałowi mięśnia sercowego;
  • szybsza regeneracja i gojenie się ran;
  • powstrzymywanie i opóźnianie naturalnych procesów starzenia się organizmu;
  • zapobieganie rozwojowi choroby Alzheimera;
  • piękniejsza i zdrowsza skóra;
  • wspomaganie procesu odchudzania.

Mangostan – odchudzanie w zgodzie z naturą

mangosteenWłaśnie ten ostatni punkt z powyższej listy jest dla nas najbardziej istotny, a mangostan może naprawdę pomóc w szybkiej redukcji masy ciała. Dzieje się tak dzięki jego właściwościom detoksykacyjnym, usuwaniu z organizmu toksyn, zakłócających procesy trawienia i metabolizmu. Najważniejsza jest oczywiście prawidłowa przemiana materii, odpowiedzialna za szybkie i skuteczne spalanie tkanki tłuszczowej, z brzucha, ud i bioder. Korzystny wpływ na trawienie ma także zawartość błonnika pokarmowego, lecz jest go niestety trochę za mało i trzeba te niedobory uzupełniać w inny sposób. Zaletą owoców mangostanu, którą z kolei warto docenić, jest skuteczne zahamowanie apetytu, często trudnego do opanowania, skutkującego nieustannym podjadaniem.

Mangostan można spożywać na wiele różnych sposobów, w sprzedaży znajdziemy go w kilku postaciach, a najbardziej rozpowszechnione są soki, syropy oraz koncentraty używane jako dodatek do herbaty lub innych napojów. Świeże owoce są trudne do dostania, ale czasami możemy trafić na sproszkowane, równie smaczne i zachowujące pełnię swoich właściwości. Jego działanie mogę potwierdzić, chociaż do niektórych podawanych w internecie informacji podchodzę sceptycznie. Nie uważam, żeby bez diety, stosując tylko preparaty z takich owoców można było schudnąć kilkanaście kilogramów miesięcznie. Mangostan, podobnie jak inne owoce, ma za zadanie tylko wspomóc proces odchudzania, którego najważniejszą częścią zawsze będzie właściwe, zdrowe odżywianie i duża aktywność fizyczna.

Mój ranking najlepszych tabletek odchudzających

Green Barley Plus – nowoczesny suplement oparty na innym owocu z tej samej rodziny

Niestety nie udało mi się znaleźć żadnych suplementów diety z mangostanem w składzie, a że jestem przyzwyczajona do tabletek, to dlatego zdecydowałam się na stosowanie innego owocu z tej samej rodziny, czyli Garcinia Cambogia. Po namyśle wybrałam tabletki Green Barley Plus, w których drugim ważnym czynnikiem aktywnym jest zielony jęczmień, a jego działanie odchudzające jest powszechnie znane i potwierdzone wieloma profesjonalnymi badaniami. Pozwalają w krótkim czasie pozbyć się całego nadmiaru tłuszczu, oczyszczają z toksyn, korzystnie wpływają też na skórę, włosy oraz paznokcie. Są całkowicie bezpieczne w użyciu, nie mają żadnych skutków ubocznych i co najważniejsze, chudniemy bez ryzyka efektu jojo. Green Barley Plus można kupić bezpośrednio od producenta, na jego stronie internetowej nie tylko złożymy zamówienie, mamy też gwarancję najniższej ceny i otrzymania zawsze skutecznego, oryginalnego produktu. Znajdziemy tam też wszystkie niezbędne informacje, dokładnie opisany skład i sposób działania.

green barley plus

 

Mangostan – egzotyczny owoc o właściwościach zdrowotnych i odchudzających

5 (100%) 2 głosów

5 thoughts on “Mangostan – egzotyczny owoc o właściwościach zdrowotnych i odchudzających

  1. Margo 134 napisał(a):

    Nowość na naszym rynku ale myślę, że się przyjmie. Kupiłam na próbę syrop i o dziwo rzeczywiście działa. Waga trochę spadła i czuję się po nim tak jakby lepiej, jak na dwa tygodnie. Dodaję go do czerwonej herbaty i smakuje naprawdę bosko, takiego egzotycznego i niezwykłego połączenia jeszcze nigdy nie miałam okazji próbować.

  2. Salma napisał(a):

    Potwierdzam, jest rewelacyjny, szkoda tylko że nie ma go w tabletkach. Są praktyczniejsze w użyciu, ale herbatka też mega działa. Ja jestem zadowolona ze wzmocnienia odporności, bo odchudzać się nie mam za bardzo z czego, ale lubię takie naturalne metody lecznicze. Zioła to dla mnie podstawa, a jak pojawiły się w Polsce takie owoce jak mangostan czy garcinia cambogia to od razu zaczęłam je stosować. Polecam każdemu kto dba o swoje zdrowie.

  3. Gabi_2001 napisał(a):

    Właściwości zdrowotne ma ciekawe, ale odchudzających nie zauważyłam. Piłam syrop dłuższy czas, trzymałam dietę, ćwiczę też regularnie i takiego spadku wagi jak reklamują nie było. Chudłam może 3 – 4 kilo miesięcznie i to wszystko. Są lepsze rzeczy od mangostanu, może skusze się następnym razem na ten Green Barley Plus, bo słyszałam, że zielony jęczmień ma świetne opinie wśród dietetyków.

  4. Leach napisał(a):

    Gabi, 4 kilo miesięcznie i ty narzekasz, dziewczyno, ja mam problem zgubić 2. Skoro masz taki spadek wagi to przecież dowód że takie zestawienie, dieta, sport i mangostan działa rewelacyjnie. Jak chcesz zmieniać na Green Barley Plus to zmieniaj, podobno garcinia cambogia też jest niezła, bo to z tej samej rodziny, to i działanie musi samo przez się być podobne. Z zielonym jęczmieniem też się zetknęłam więc moim zdaniem kompozycja idealna.

  5. Michasia_24 napisał(a):

    Oba są dobre, ale stawiam na garcinia cambogia, jest bardziej popularna i znam mnóstwo osób którym pomogła schudnąć. Mangostan traktuję tylko prozdrowotnie, jako fajny dodatek do herbaty, taki witaminowy soczek 🙂 . Podoba mi się smak, ale do schudnięcia wolę mocniejsze rzeczy o bardziej kompleksowym działaniu, sam mangostan to za mało. Zielony jęczmień ma takie szerokie działanie że mało co może się z nim równać, trawienie podkręcone do maksimum

Pozostaw odpowiedź Margo 134 Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.