Sałatki na odchudzanie – 3 niskokaloryczne przepisy, które pomogą ci okiełznać apetyt

Jeśli prowadzisz dietę mającą na celu zrzucenie nadwagi, z pewnością dopadają cię momenty wzmożonego apetytu i wszechogarniającej ochoty na coś pysznego. To normalne. Co robić w takich momentach, by nie przekreślać swoich dotychczasowych wysiłków w dążeniu do szczupłej sylwetki? Najlepiej przygotować sobie zestaw przepisów „awaryjnych” na niskokaloryczne, szybkie, a jednocześnie smaczne potrawy, które zaspokoją twój apetyt. Oto 3 sałatki dla odchudzających, które warto wypróbować.

Sałatki na odchudzanie – jak je komponować, by poskromić apetyt i nie zaszkodzić figurze?

Wiele razy przekonałam się na własnej skórze, że dietetyczne sałatki są świetnym antidotum na nadmierny apetyt. W chwilach słabości chronią przed sięgnięciem po zawierające setki nadprogramowych kalorii fast foody albo po coś innego, równie niezdrowego i kalorycznego. Specjalne sałatki dla odchudzających mają bardzo ważny atut – dobrze zaspokajają głód, a jednocześnie znakomicie smakują. Ponieważ mają mało kalorii i nie powodują odkładania tkanki tłuszczowej, możesz jeść je do woli bez wyrzutów sumienia. Cała rzecz w tym, by takie specjalne sałatki na odchudzanie nauczyć się przyrządzać.

Idealna sałatka na odchudzanie to taka, która:

  • po pierwsze, jest sycąca i potrafi zaspokoić wzmożony apetyt;
  • po drugie, nie zawiera żadnych tuczących dodatków;
  • po trzecie, jest atrakcyjna pod względem smaku (by móc zrekompensować wyrzeczenia kulinarne, które odchudzającym osobom na co dzień towarzyszą);
  • po czwarte, jest pożywna, składa się przede wszystkim z warzyw, ale nie brak w niej także składników białkowych albo węglowodanów złożonych.

Przyrządzając własne pyszne i lekkie sałatki odchudzające staraj się, by zawierały w sobie jak najwięcej składników warzywnych, ponieważ mają one znikome ilości kalorii, a jednocześnie obfitują w błonnik pokarmowy dający poczucie sytości. Niektóre kompozycje warto urozmaicać produktami białkowymi – jajami, chudym serem, chudymi mięsami i rybami – one także świetnie zaspokajają głód. Jako sałatki dla odchudzających znakomicie sprawdzają się także kompozycje warzyw z kaszami, ryżami brązowymi lub makaronami pełnoziarnistymi wzbogacone jakimś lekkim, ale i wyrazistym sosem.

Sałatki na odchudzanie – przepisy

Przepis na dietetyczną sałatkę curry

Przygotuj: ok. 150 g ugotowanej piersi z indyka (lub kurczaka), garść makaronu pełnoziarnistego rurki lub świderki, puszkę kukurydzy, garść kaparów, pół pora, paprykę czerwoną lub żółtą, kawałek świeżego ananasa lub ewentualnie 3-4 plasterki ananasa z puszki, 1/3 kapusty pekińskiej, jogurt naturalny gęsty, musztardę, przyprawę curry, cytrynę, sól, chilli.

Mięso pokrój w kostkę, makaron ugotuj, wystudź i pokrój w drobniejsze kawałki. Pora i kapustę posiekaj, paprykę i ananasa pokrój w małe kawałki. Połącz wszystkie składniki, dodaj ok. 3-4 łyżek jogurtu, ok. 1-1,5 łyżeczki curry, 1 łyżeczkę musztardy. Przypraw solą, chilli, sokiem z cytryny.

Przepis na lekką sałatkę z kaszką owsianą i warzywami

Potrzebne ci będą: ok. 70 g ugotowanej kaszy owsianej, słoik konserwowej marchewki z groszkiem (lub marchewka z groszkiem mrożona, uprzednio ugotowana i wystudzona), 1 papryka, 1 zielony ogórek, 2 pomidory, pół puszki cieciorki, pęczek natki pietruszki, 1 cebula, sól, pieprz ziołowy, oregano i bazylia, oliwa, sok z cytryny, czosnek granulowany.

Paprykę, ogórka i pomidory pokrój w małą kostkę, natkę i cebulę drobno posiekaj. Połącz kaszę z innymi składnikami, wymieszaj. Przypraw 2 łyżkami oliwy, sokiem z cytryny, pieprzem ziołowym, czosnkiem, oregano i bazylią, wymieszaj ponownie.

Przepis na pyszną sałatkę z łososiem i jajkiem w wersji light

Składniki sałatki to: opakowanie wędzonego łososia, 2-3 jajka ugotowane na twardo, sałata lodowa, rukola, garść pomidorków koktajlowych, garść czarnych oliwek, ogórek zielony, szczypiorek, sos winegret przyrządzony z oliwy, octu winnego, miodu, soli, bazylii.

Łososia pokrój na mniejsze kawałki, jajka pokrój w ćwiartki, szczypiorek posiekaj. Ułóż porwane liście sałaty na dużym talerzu. Poukładaj na nich pozostałe składniki, a następnie polej je sosem winegret.